Domov > Letnja škola 2017.

Letnja škola 2017.

U globalnom svetu se od pojedinaca očekuje da preuzmu odgovornost za svoj život. Našem društvu su potrebni inovativni i kreativni pojedinci, koji su sposobni da prepoznaju i iskoriste mogućnosti. Razvoj preduzetnosti je od ključnog značaja za život danas i sutra.

Zanimljivi besplatni online vebinari domaćih i inostranih stručnjaka, online moduli i predmeti.

Toj temi će biti posvećena i 9. međunarodna virtuelna letnja škola, čiji će naslov biti »Fit for Business, Fit for Life«. Održaće se u periodu od 6. juna do 3. jula 2017.

 

 


    Ciljevi Letnje škole 2017.

  1. Prepoznati karakteristike i značaj komunikacije u današnjem interkulturalnom društvu.
  2. Razvijati sposobnost prepoznavanja sopstvenog energetskog potencijala, jer je energija ljudi taj odlučujući činilac, koji prevagne u pravom smeru.
  3. Razvijati sposobnosti pozitivnog odnosa i kreativnosti pojedinca, i njegovih sopstvenih potencijala za aktivno komuniciranje i saradnju u gradovima budućnosti.  
  4. Istaći značaj poštovanja i razumevanja interkulturalnosti za povezivanje i rad pojedinca u pametnim zajednicama, u globalnom kontekstu.
  5. Razvijati kompetencije savremenog menadžera.

Program 2017.

1. Otvaranje Letnje škole 2017: Uvodno predavanje, 6. jun, od 20.00 časova

Kako se kao odgovorni pojedinci možemo odupreti lažnim novostima: Fake news kao novi fenomen u medijskom prostoru

Izraz Fake news je, Udruženje pisaca oxfordskih rečnika, proglasilo za reč godine 2016. Lažne novosti su se, u nedostatku kritičkih i istraživačkih novinarskih praksi, često širile po tradicionalnim i društvenim medijima. Aktuelni primeri iz 2016. godine su Brexit i američki izbori. U poslednje vreme se otvaraju pitanja o odgovornosti i krivici medija, kao i njihovom uticaju na javno mnjenje.  Ovakva situacija ne nalaže samo ozbiljno razmišljanje o ulozi i odgovornosti medija u društvu, već i odnosa s javnošću, koji moraju početi da deluju kao protivteža post-istinama i lažnim novostima ukoliko žele da očuvaju svoj integritet i legitimnost, i da doprinesu građenju etičkog, demokratskog i odgovornog javno komunikacijskog prostora.

2. Besplatni online vebinari domaćih i inostranih stručnjaka

Vebinari će se izvoditi na slovenačkom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku. Plan vebinara će biti objavljen u drugoj polovini maja. Svi vebinari će biti besplatni, a za praćenje vam je potreban još i neometan dostup do interneta, a preporučujemo i slušalice.

3. Besplatni desetodnevni online modul

Kao učesnici letnje škole, možete se uključiti u kratak online modul, koji će trajati 10 dana.

4.  Međunarodna nedelja sa naslovom "Creative cross-cultural communication"

U međunarodnoj nedelji će biti moguća direktna interkulturalna komunikacija i razmena iskustava sa učesnicima sa svih kontinenata sveta. Održaće se od 16. do 26. juna. Za učešće u međunarodnoj nedelji ćete dobiti potvrdu. Izvodi se na engleskom jeziku.

Prošle godine je u međunarodnoj nedelji bilo uključeno 135 učesnika iz 29 država.

5. Studijski predmet "Intercultural Management"

Svet je šaren, uzbudljiv i lep.  A baš ta šarolikost, raznolikost je ta, koja nas dan-danas sve više zaokuplja. Zašto? Gde god da smo, i tokom svojih svakodnevnih aktivnosti, kao i pri službenim poslovima, na studijama, tokom slobodnog vremena, svuda se susrećemo sa drugim ljudima. I zbog mogućnosti putovanja, seljenja, povezivanja (virtuelnih i stvarnih), se susrećemo sa ljudima i sa proizvodima iz različitih država, kontinenata, iz različitih kultura.

Kandidati za bachelor studije imaju odličnu priliku da polože ovaj predmet već pre početka studija, i tako na najbolji mogući način upoznaju online studije - iz ličnog vidika. Predmet će se priznati prilikom upisa.

Tokom predmeta ćemo pokušati da otvorimo vrata tog važnog područja savremenog menadžmenta i života. Naša sopstvena iskustva ćemo pogledati iz vidika  naučnika koji su tu tematiku istraživali, dok ćemo praktično znanje testirati tokom timskog rada, i pri samostalnom  rešavanju zadataka.

Predmet Intercultural management je predmet dodiplomskog programa i izvodiće se na engleskom jeziku. U predmet se možete uključiti ukoliko ste završili srednju školu.

Print