DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Biti žena, majka, zaposlena i studentkinja. Da li je to stvarno moguće?

31. oktobar 2017.
Podaci nam govore, da se za studije odlučuje sve više odraslih i da je čak polovina vanrednih studenata ne samo zaposlenih, već su i roditelji predškolske dece.
Do nedavno su studije pored svakodnevnih obaveza bile skoro nemoguće. Na sreću se to promenilo. Univerziteti i fakulteti sada nude i online studije, koje su fleksibilne i prilagođene današnjem brzom načinu življenja.

Kako uspešno studirati, ako ste mlada mama, koja ne želi da zapostavi decu, partnera ili posao zarad studija? Potrebno je samo malo hrabrosti i dobre organizacije.

Budite realne. Pojedine vaše kolege na studijama  nemaju dece, i oni će imati više vremena nego vi. Zato ne nagomilavajte previše posla  tokom studija, koncentrišite se na jedan predmet i studirajte samo jedan odjednom. Možda će se desiti i da u mesecima najveće gužve neki predmet i propustite. Ne brinite, radićete ga u nekom drugom mesecu. Diploma, koja je vaš cilj, nije za kratak rok.

Zapišite koji su vaši prioriteti i budite spremne da ćete nekada morati da ih promenite. Biti mama, partnerka, zaposlena i još studentkinja  nije  lako. Nemoguće je dati 100% sebe na svim područjima, svakoga dana. Ponekad ćete neki zadatak uraditi slabije da biste bili uz porodicu. Ponekad će biti i neprespavanih noći, da biste završile zadatak za studije.

 Budite iskrene prema profesorima. Profesori moraju znati, da pored studija imate i druge obaveze, i da zato ne možete  dati 100% svaki put, i da svaki zadatak neće biti za ocenu 10. Uspostavite sa profesorima  korektan odnos, jer ćete ih ponekad zamoliti da vam pomere rok za predaju zadataka za koji dan.

 Planirajte svoje vreme. Svaki predmet zahteva određeno vreme. Neki manje, drugi više. Ponekad ćete morati i na raspustu pročitati koju  školsku knjigu. Planirajte vreme na dnevnoj bazi, npr.: »Ne radim za školu, dok  deca ne idu na spavanje. » … »Jedan dan u nedelji studiram noću.« … »Ne propuštam nijednu predstavu deteta. » … »Jedan dan u nedelji je namenjen samo porodici.

Morate znati da vam je potreban i odmor. Uzmite ga samo za sebe.

Podrška je neophodna. Bez podrške porodice, saradnika, roditelja i prijatelja nećete moći. Pronađite ljude koji će vas podržati, motivisati, podržati u najtežim trenucima i koji će vas pre svega  razumeti. Nekada će vam biti potrebna pomoć pri kućnim poslovima – kuvanju, spremanju, kupovini i čuvanju dece. Vreme sa decom iskoristite aktivno, i budite svesni da je to veoma bitno.

Razmišljajte pozitivno i verujte da možete. Nije sve u jednom, već u malim koracima. Tako je i u svim ostalim stvarima u životu.

Samo hrabro napred … :)

Ako mislite da bi online studije mogle biti prava stvar za vas, obratite se našim stručnjacima. Rado će vam savetovati u vezi studiranja, i same imaju iskustva u online studijama tako kao online studenti i kao majke.

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije