DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Dekan DOBA Fakulteta: Kako ostati na pravoj strani

01. decembar 2020.
Naravno, ne mislimo na prilagođavanje ličnih ili političkih stavova. Zanima nas šta možemo da naučimo za budućnost, u sadašnjim zaista neprijatnim i teškim okolnostima, i koja bi bila taktika koju bismo mogli da sprovedemo ovde i sada.

Pre svega, podsetimo se da se skoro već deceniju govori, da će nas zadesiti promene, i da će one biti velike. Priznajmo, da smo i sami rado pomislili, da se to zaista može dogoditi, a da »pretnje« o tome da će digitalizacija, automatizacija i veštačka inteligencija u potpunosti promeniti društvo i naš način života, važe pre svega za prvi front – za profesije u kojima je informaciona tehnologija do sada bila najviše uvažavana. One će morati da se prilagode, i pri tome verovatno voditi računa, da prelazak za nas bude mekši. Dakle, još uvek nema razloga za preduzimanje mera.

Takva očekivanja je jednim (odnosno sa dva) udarcem raspršio COVID–19. Odjednom je ugrožen važan deo stanovništva, a niko još uvek ne zna kakve će posledice zatvaranja biti za privredu. Vladine vreće svakako imaju dno, i tako budžetska pomoć ne bi mogla da traje večno. Kada situacija bude počela da se poboljšava za privredu, i kada ponovo zažive tržišta, pre svega ćemo se susretati sa novim pobednicima. Kao što možemo da pročitamo i u zapisima profesora DOBA Fakulteta, možemo ih potražiti među onima koji vreme krize koriste za prilagođavanje, i za pripreme za budućnost.

Znali smo, dakle, da će se zahtev za prilagođavanjem pojaviti, ali nismo znali da će se pojaviti odjednom, i tako snažno. Moramo biti svesni da to ne važi samo za rukovodstva preduzeća, već se to i te kako tiče i pojedinca. To je zahtev, koji moramo razumeti i ostvariti, ukoliko i ubuduće želimo da očuvamo naš nivo života i ekonomsku sigurnost – dakle, moramo da pokušamo da razumemo trendove prilagođavanja i da preduzmemo mere – kako još mogu da poboljšam moje znanje u struci, koje kompetencije će biti potrebne sutra, kako još mogu da podignem nivo mog digitalnog znanja?

Verujem da mi, studenti i profesori našeg fakulteta, koji prednjači u online studijama, bolje razumemo i lakše prihvatamo činjenicu da je digitalizacija ušla u naše poslovanje i živote na velika vrata, i da će i ubuduće biti i te kako prisutna u našem poslovanju i pre svega komuniciranju. To će jednostavnije, brže, a pre svega snažnije uticati na troškove poslovanja – npr. poslovnih putovanja. Isto tako se i delatnost obrazovanja i osposobljavanja nikada više neće vratiti na pređašnji klasični nivo, već gotovo da neće biti struke koja neće biti prinuđena da klasično obrazovanje kombinuje sa makar online obrazovanjem.

Pokušajmo da još više prodremo u sebe. Zatvaranje privrede i pre svega društvenog života, koje traje u nedogled, veoma negativno utiče na psihičko raspoloženje. Odjednom su isečeni i ukinuti svi mogući oblici druženja, dobijanje informacija od kruga prijatelja, kao i deljenje oduševljenja povodom velikih priredbi. To je bolno posebno za one, koji svoje baterije gotovo neprekidno pune sa kontaktima u društvu, sa kulturom i drugim priredbama.

Ali i sa tog stanovišta postoji mogućnost za prilagođavanje sadašnjoj situaciji. Ovde ne mislim samo na najjače ljude, koji nam poručuju da im usamljenost na neki način veoma koristi, jer uz svu dinamiku na koju smo navikli, zapravo nisu uspeli da dođu do sebe i svojih bližnjih. Mislim na širu populaciju, koja ne zna izaći iz začaranog kruga usamljenosti. Ali upravo sada imamo priliku da makar malo popunimo prazninu u kojoj je knjiga morala da ustupi mesto mnogo bržim (pa i površnim) oblicima spoznaja. Da je tako, ne govore samo činjenice, da mlađe generacije sve manje čitaju, već i to koliko prostora su u medijima novog doba dobile razne teorije zavere. Osećaj da smo sasvim sami može značajno da smanji druženje sa priznatim autorima, kojih su (verovatno i domaći koji nisu još u potpunosti pročitani) police za knjige pune. Kroz njih je moguće naučiti kako su se ljudi i njihove sudbine suočavali sa teškim trenucima i položajima u životu. Prijatelj iz knjige je sa vama ličniji, i njegovo mišljenje zasigurno nije manje vredno od bezbrojnih «prijatelja« na Facebook-u, i instant uticajnih osoba. Pre svega nam može pokazati da je čovek do sada, i uvek na kraju našao put do dobrog. I upravo to će biti jedan od ključnih uslova da ćemo znati ići napred, i onda kada najgore bude iza nas.

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije