DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Kako dobiti podršku poslodavca za studije koje vas zanimaju

20. avgust 2018.
Kako uveriti direktora da je uključenje u studije pravi korak za vas i vašu organizaciju? Bez obzira na to koliko ste ambiciozni, za uspešan završetak programa će vam biti trebna i podrška vašeg preduzeća.

Pre razgovora sa svojim poslodavcem morate biti dobro pripremljeni. Bez planiranja strategije o tome na koji način ćete to izvesti kako bi bilo što više mogućnosti za uspeh, neće ići.

Prvi uslov je dobro poznavati sebe

 1. Jasno definišite svoje razloge i ciljeve zbog čega biste počeli sa studijama, jer studiranje uz posao neće uvek biti lak zalogaj.
 2. Predložite svome vođi jasan plan sa rokovima ispunjavanja vaših obaveza. Prva briga vašeg poslodavca će biti odsustvo sa radnog mesta, do čega ipak zbog studiranja neće često biti, što morate svome vođi dobro da objasnite. Naime online studiranje omogućava dovoljno fleksibilnost da možete studirati bilo gde. Naši studenti većinom studiraju uveče i tokom vikenda. Naravno, poslodavcu treba objasniti da ćete ponekad trebati njegovu podršku u smislu ponekog sata odsustva sa posla, ukoliko vam to bude bilo potrebno.
 3. Budite spremni na posebne uslove koje vam poslodavac može postaviti, od sporazuma o povratu školarine u slučaju da napustite organizaciju, do dugoročne predanosti poslodavcu. Budite pozorni da ulovite »pravi trenutak« koji će vrlo verovatno uticati na nivo podrške koju ćete dobiti.

Dobro odredite svoje razloge i ciljeve za studije, i »smirite« poslodavca da studije neće predstavljati vaše odsustvo sa posla.

Dobro upoznajte organizaciju u kojoj radite

 1. Istražite politiku svoje organizacije prema finansiranju studija zaposlenima.
 2. Definišite ključne prednosti onoga što će vaša organizacija imati od toga što će vam finansirati studije.
 3. Umrežite se sa drugima koji su studirali u sličnim programima ili čak na DOBA Fakultetu, kako u vašoj organizaciji, tako i izvan nje, ali budite pozorni da ljudi budu iz  sektora kao što je vaš. Pitajte ih o tome šta su dobili iskustvom studiranja, kako su dobili sredstva i drugu podršku u svojoj organizaciji.
 4. Naravno, za pomoć možete kontaktirati i nas i proveriti da li je neko iz vašeg preduzeća naš student, odnosno diplomac, koji vas može savetovati. Važno je da su vam ti podaci na dohvat ruke pre sastanka sa vođom, kako biste mogli da ojačate svoj pregovarački položaj.

Istražite politiku organizacije prema finansiranju studija i pokušajte pronaći ljude koji su već studirali, koji vam mogu pomoći korisnim informacijama.

Program za koji ste se odlučili morate dobro poznavati

 1. Tokom razgovora sa vašim poslodavcem isti može postaviti pitanja o sadržaju, strukturi programa, načinu izvođenja programa itd. Morate se pripremiti, kako biste znali da odgovorite na sva pitanja.
 2. Pregledajte veb stranicu, na kojoj ćete pronaći mnogo informacija o fakultetu i programima, a još ćete više saznati terminima za informisanje i savetovanje. Isplati se razmisliti i o trajanju programa, ciljnoj grupi kojoj je program namenjen, troškovima programa, sadržaju programa, načinu studiranja i Alumnoj mreži.
 3. Dobro morate poznavati i sam program u koji se upisujete. Ne zaboravite da spomenete dve međunarodne akreditacije, koje je naš fakultet kao jedina ustanova u jugoistočnoj Evropi dobio za kvalitet online studija, kao dodatnu informaciju o našim prednostima.
 4. Tim DOBA Fakulteta je spreman da vam pomogne u sprovođenju procesa. U prošlosti su direktorka studijskih programa i dekan DOBA Fakulteta neposredno razgovarali sa preduzećima, kako bi objasnili vrednost koju poslodavci mogu očekivati od sponzorisanja programa svojim zaposlenima. Samo zamolite za pomoć.

Detaljno se informišite o programu, pregledajte našu veb stranicu, zajedno sa svim prednostima, i kontaktirajte nas za pomoć, ukoliko budete ocenili da vam je ona potrebna.

Važno je da znate da istaknete koristi za vaše preduzeće

Važno je da istaknete brojne prilike kako ćete znanja i kompetencije iz studija moći da primenite u svom poslu, i tako doprineti većoj uspešnosti svoje organizacije. Možete spomenuti nova znanja i veštine i nove načine rešavanja problema, sposobnost preuzimanja novih projekata u svojoj organizaciji, veštine iz područja rukovođenja ljudima, nove kontakte koje ćete uspostaviti tokom studija …

Na DOBA Fakultetu ćete tokom svakog predmeta steći praktična, aktuelna i korisna znanja uz pomoć primera iz prakse, koja ćete moći da primeniti u svom poslu, neprestano, svakoga dana. Takođe, same primere na kojima ćete raditi moći ćete da uzmete iz svog radnog okruženja, tako će vaše preduzeće tokom vaših studija dobiti besplatne savete iz individualnih i timskih zadataka tokom studija. I završni zadatak se može zasnivati na projektu, odnosno  izazovu koji želite da rešite u svom preduzeću.

Kako u kraćim zadacima tokom predmeta, tako i u završnom stručnom radu ćete moći neprestano da predlažete poboljšanja u svojoj organizaciji.

Kontrolna pitanja za kraj

 • Da li znate sa kime ćete razgovarati? Jeste li razmislili o različitim mogućnostima reakcija poslodavca?
 • Da li ste saznali za službenu politiku svoje organizacije u pogledu finansiranja studija ili programa?
 • Jeste li se povezali sa drugima u svojoj organizaciji, koji studiraju ili su diplomci uporedivih programa?
 • Da li ste se odlučili za najbolje vreme da napravite prvi korak kod poslodavca?
 • Znate li sve o prednostima koje će ovaj program doneti vašem poslodavcu?
 • Poznajete li svoj pregovarački položaj i kompromise koje ste spremni da prihvatite?
 • Imam li spreman plan b i c, ukoliko odgovor bude 'ne'?

Budite ustrajni, i budite svesni da je kvalitetna i obrazovana radna snaga od ključnog značaja za dugoročni uspeh vaše organizacije. Zato je vaš zadatak da uskladite svoje ciljeve sa ciljevima svoje organizacije. Ocenite prednosti i uverite svog poslodavca da je dragocen partner za vaše studije i diplomu.

Zašto odabrati studije na DOBA Fakultetu

Većina studenata kao najveću konkurentnu prednost DOBA Fakulteta ocenjuje online studije i njegovu primerenost za sve koji studiraju uz posao; praktičnost znanja na našem fakultetu sa praćenjem najsavremenijih trendova i praktične predavače i celokupnu podršku studentima koju nudimo tokom studija.

Za naš se fakultet odlučuju studenti koji žele da poboljšaju svoje mogućnosti za zaposlenje, da napreduju u karijeri i svi koji žele lični razvoj. 64 % naših studenata nakon diplomiranja napreduje, prima veću platu ili promeni posao (ovo poslednje bolje da poslodavcu ne spominjete :-) ).

Izvori:

 • Internet izvor: (dostup 16. 7. 2018)
 • Internet izvor: (dostup 7. 7. 2018)
 • Internet izvor: (dostup 15. 6. 2018)
Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije