DOBA Znanja

Pratite naše novosti
Objavljeno v: Članci

Kako pronaći svoj pravi work-life balance

24. april 2023.

U današnjem svetu, u kome smo neprestano povezani i dostupni putem mobilnih uređaja, čini se da je sve teže pronaći ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Naši rasporedi su konstantno zatrpani, a zahtevana je i stalna pažnja na radnom mestu, što često može dovesti do stresa i negativnog uticaja na naše zdravlje i odnose. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko saveta, kako pronaći svoj pravi work-life balance.

Prvi korak ka dosezanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života je da postavimo prioritete.

Naše vreme i energija su ograničeni, i zato je važno da razmislimo o tome što je za nas stvarno važno, i gde želimo da uložimo svoje napore. Unutar poslovnog života je važno da se fokusiramo na najvažnije zadatke, i da izbegavamo preopterećenje sa manje važnim obavezama. U privatnom životu ipak moramo odvojiti vreme za stvari koje nas usrećuju, kao što su druženje sa prijateljima, hobiji, sportske aktivnosti ili jednostavno opuštanje.

Drugi korak ka dosezanju ravnoteže je, da smo svesni sopstvenog bioritma, dakle kada smo najproduktivniji i kada nam je potrebno vreme za odmor.

Neki ljudi su najproduktivniji ujutru, a drugi kasno uveče. Važno je da svoj raspored i radne zadatke pokušamo da prilagodimo svom najproduktivnijem vremenu. Osim toga je važno i da odvojimo vreme za odmor, i da priuštimo odmor onda kada nam je potreban. Redovni odmori nam mogu pomoći da se fokusiramo na svoj posao, i istovremeno nam smanjuju stres i poboljšavaju naše blagostanje.

Treći korak ka postizanju ravnoteže je da postavimo granice između privatnog i poslovnog života.
To znači da pokušamo da izbegnemo rad u slobodno vreme, i da odvojimo vreme za porodicu, prijatelje i druge hobije. Važno je da smo verni sebi, i da se držimo svojih planova da izbegnemo preopterećenje. Pored toga, granice možemo da odredimo i na radnom mestu, na primer, ograničavanjem vremena koje provodimo na mejlu ili na telefonu kada smo van posla.

Ravnoteža između privatnog i poslovnog života je izazov sa kojim se susreće mnogo ljudi, koji žele da usklade svoje privatne i poslovne obaveze. Iako se možda čini nemoguće, ravnoteža između njih je dostižna, ako se pridržavamo opisanih ključnih načela. Istrajte, čak pa i onda kada u tome neki dan ne budete uspešni. Zdrav work-life balance se gleda šire nego kao jedan dan. Na njega možemo gledati nedeljno, da je prvi deo za posao, a drugi deo za porodicu. Tokom godine znamo da su meseci za odmor i praznike namenjeni privatnosti, a ostali poslu. I život ima periode u kojima osnivamo porodicu, i periode u kojima gradimo karijeru. Zato je najvažnije od svega da smo svesni gde smo i zašto smo tačno tamo. Srećno na vašem životnom putu.  

O predavaču

Zinka Kosec, predavač na DOBA Fakultetu, ima 18 godina iskustva na području obrazovanja pojedinaca, zaposlenih i studenata.

Njena područja rada obuhvataju organizacije i vođenja različitih projekata, kao i sprovođenja obrazovanja, seminara, radionica i treninga. 

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije