DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Koje studije su prave za mene?

29. januar 2018.
Kada ste dete stalno vas pitaju:„Šta želiš da budeš kad porasteš?”
I mi kažemo vatrogasac, profesor, frizer, muzičar... Tada svi znamo odgovor na to pitanje, jer kao deca ne znamo ništa o radu, životu i karijeri, i zato biramo zanimanje koje volimo i za koje mislimo da će biti zabavno.

I onda odrastemo...

Život se odjednom desi i pre nego što postanemo svesni, radimo nešto drugo, što je možda blizu onoga što smo želeli, mada ipak ne baš ono što smo zamišljali da ćemo raditi.

I sada ste tu, stari 20, 30 ili 40 godina i opet imate mogućnost da birate, da izaberete nešto što vam se sviđa.

Ovog puta ste svesni, da odgovor na pitanje Koje studije su prave za mene zahteva veću zrelost i promišljeniji odgovor. Sa izborom, naime, dolazi i odgovornost, kao i posledice.

Ključno je da program studija odaberete pametno, i zato vam dajemo nekoliko saveta, da bi vaš izbor bio što lakši.        

  1. Počnite od kraja

Stephen R. Covey, autor sedam uspešnih ljudi, kaže: »Počnite sa ciljem u mislima«, sa jasnom vizijom gde želite ići i kako to da sprovedete, i tek tada možete svoj cilj i da ostvarite. Kao krajnji cilj zamislite sebe na dan diplomiranja, sa diplomom u rukama, zamislite sebe na radnom mestu koje želite, šta na ovom mestu radite? Na kom području radite? Ko su vaši saradnici? Šta vas čini srećnim? Suzite svoj izbor tako da napravite spisak područja, na kojima biste želeli da radite ili radna meste na kojima vidite sebe.   

  1. Razmislite o tome šta volite

Postoji stara izreka:„Odaberite posao koji volite, i nećete morati da radite nijedan dan u životu.” Razmislite o svim stvarima koje volite, koji su vaši hobiji, iskustva i vaše želje. Upotrebite ovaj plan za planiranje karijere. Na osnovu toga odaberite stepen programa i studijski program, koji je u skladu sa vašim strastima.  

  1. Značaj izbora

Moramo biti svesni, da sami preuzimamo odgovornost za to, ko smo i ko želimo da postanemo, bez obzira na to šta nam je dato na rođenju – kojoj etničkoj grupi pripadamo, koliko smo inteligentni, kom socijalno-ekonomskom statusu pripadamo. Izbor je vaš.

Ne dozvolite, da spoljašnji uticaji, kao što su mišljenja drugih, informacije iz medija, informacije o tome u kom sektoru su najbolje plate... utiču na vašu odluku.   

  1. Dobro proučite sve mogućnosti i budite drugačiji

Prikupite informacije i činjenice pre nego što se odlučite za više obrazovanje. Razgovarajte sa ljudima koji su studirali, interesujte se za njihova iskustva, zadovoljstvo, potražite takođe i savete savetnika za studije.  

Uradite sve, da biste u celini mogli da razumete studijski program koji vas zanima, način studiranja, pregledajte predmete, proučite različite fakultete i na kraju odaberite najbolju mogućnost.

Ne obazirite se na tradicionalne savete o tome kakve su mogućnosti za zaposlenje, ne obazirite se na promene u privredi, jer se prilike mogu ukazati bez obzira na sve. Pre nekoliko godina, zanimanja kao što su prodavač veb prostora ili savetnik za društvene medije uopšte nisu postojali.   

  1. Razmislite o vašem trenutnom položaju

Dok traženje sreće može biti dobra stvar, pri odlučivanju koji stepen obrazovanja i koji studijski program je pravi za vas, smisleno je fokusirati se i na to da li već imate neki položeni ispit iz prethodnog pohađanja fakulteta ili više škole. Ispiti vam se mogu priznati na novom smeru odn. možete nastaviti na već započetom smeru tamo gde ste završili. 

Izvor:
Internet izvor: http://www.franklin.edu/blog/which-college-degree-program-is-right-for-me-get-help-here/ (17.1.2018) 

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije