DOBA Znanja

Pratite naše novosti
Objavljeno v: Članci

Svesnost na radnom mestu

01. jun 2023.

Pogledajmo najpre šta nije svesnost: ne radi se o životu u idealizovanom svetu, gde mi lebdimo po strani, i stalno smo čak i pomalo iritantno pozitivni. Ne radi se ni o »new age« metodi. To nije nešto što nam neko može dati ili uraditi. Ne radi se o tehnici opuštanja i relaksacije, iako i to može biti jedna od nuspojava. Ne radi se o treningu dubokog disanja ili smanjivanju vaše oštrine ili fokusa – upravo suprotno. To nije nešto za šta su vam potrebne godine prakse pre nego što vidite pozitivne rezultate. Pozitivni rezultati se mogu videti već nakon 8 nedelja.

Svesnost znači usmeravanje pažnje na poseban način: sa ciljem, u sadašnjem trenutku, bez osuđivanja (dr Jon Kabat-Zinn). Dr Jon Kabat-Zinn je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Massachusetts u SAD-u razvio naučno-istraživački program na osnovu svesnosti MBSR “Mindfulness-Based Stress Reduction”, koji je u inostranstvu već vrlo uvažen i u radnim okruženjima. To je metoda mentalnog treninga, koju bismo mogli da nazovemo i fitness treningom mozga. Uključuje formalne i neformalne vežbe za fokus, razvijanje svesti o sebi i ostalih kvaliteta (razumevanje, empatija, intuicija ...). Proizilazi iz više od 2.500 godina starih meditativnih praksi sa Istoka. Svesnost je sposobnost svakog čoveka i veština koju možemo da naučimo i razvijemo raznim tehnikama.

Šta se događa kada trenirate svesnost?

Povećava se sposobnost pažnje i fokusa. Kada naučite da upravljate svojom pažnjom, naučite da upravljate i svojim mislima. Naučite da se usredsredite i održavate fokus tamo gde to želite i onoliko vremena koliko želite. Drugim rečima, trenirate svoju prisutnost.

Opšte zdravstveno stanje se poboljšava. Brojna naučna istraživanja su pokazala da svesnost pozitivno utiče na našu fiziologiju, psihologiju i radnu uspešnost. Na fiziološkom nivou su istraživači dokazali da trening svesnosti ojačava imunološki sistem, snižava krvni pritisak i otkucaje srca. Osobe koje vežbaju svesnost bolje spavaju, i manje se osećaju pod stresom.

Značajno se poboljšava rešavanje problema i druge kognitivne sposobnosti. Trening svesnosti povećava gustinu sivih stanica u našem moždanom korteksu, delu mozga koji razmišlja racionalno i koji rešava probleme. Zbog tog povećanja se poboljšava kognitivna funkcija, što posledično znači i bolje pamćenje, veću koncentraciju, veću kognitivnu fleksibilnost i brže vreme reakcije. Istraživanja su pokazala da osobe koje praktikuju svesnost, izveštavaju o opštem poboljšanju kvaliteta života.

Održivo povećanje organizacione uspešnosti. Prednosti svesnosti su se pokazale i u organizacijama. Nakon samo 8 nedelja treninga od samo 15 do 20 minuta dnevno, istraživanja su dokazala značajano poboljšanje u fokusiranosti, svesti, pamćenju, uspešnosti i zadovoljstvu radom. Učesnici su izveštavali i o smanjenju stresa i boljoj percepciji ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Utvrdili su i druge koristi, uključujući veću kreativnost i inovativnost, poboljšane odnose na radnom mestu, manju odsutnost sa posla i poboljšano etičko donošenje odluka..

Snažnija izvršna funkcija mozga čini nas boljim vođama. Redovno vežbanje svesnosti nam omogućava da percipiramo sebe, svoje misli, osećaje, emocije i druge ljude, i da svesno i svesnije biramo svoje reakcije, i da nas više ne vode automatske reakcije »borba ili beg«. A poboljšava se i naša izvršna funkcija u mozgu, nadzorni centar za naše misli, reči i postupke. Dobro razvijena izvršna funkcija nam omogućava da bolje vodimo sebe i druge, sa fokusom i jasnošću prema zajedničkim ciljevima.

Na DOBA Fakultetu studentima u okviru Karijernog centra omogućavamo vežbanje svesnosti..

Mr Mateja Lenarčič je magistar ekonomskih nauka, sa više od 20 godina iskustva u poslovnom svetu, direktorka MEDIUS-a - Instituta za svesnost i medijaciju, međunarodno sertifikovana profesorka MBSR i MBCL, specijalizant transakcijske analize – savetnica, trener i predavač. Izvodi obrazovanja, radionice, treninge, MBSR programe za organizacije i pojedince, radionice komunikacije, vođenja, i sl., i individualno savetovanje za pojedince i vođe.

Sa DOBA Fakultetom sarađuje u sprovođenju obrazovanja na temu svesnosti, MBSR tehnika i komunikacije sa problematičnim sagovornicima. Pomaže u razvijanju veština za suočavanje sa stresom, sa izazovima, za poboljšanje psihofizičkog zdravlja i kvaliteta života.

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije