DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Uradimo još više za sopstvenu motivaciju u 2017. godini

01. novembar 2017.
Sve to može biti uzrok negativnih vlastitih emocija. Nedostaje nam energije, elana i snage za realizaciju aktivnosti. Ovaj osećaj nemotivisanosti može da se proširiti i na druge aktivnosti, koje je potrebno obaviti. Kako izaći iz ovog začaranog kruga? Samomotivacija je za to presudna. Samomotivisani pojedinac nije samo samoinicijativan i samostalan na poslu, nego je zbog spomenutog spreman da preuzme posao i uporno ga rešava uprkos preprekama.

Kako motivisati samog sebe?

  • - Počnite jednostavno: svoju radnu okolinu opremite motivatorima, malim stvarima, slikama, mislima, stihovima, koji će vam dati radni elan.
  • - Vizualizujte uspeh: zatvorenim očima na približno 5 minuta vizualizujte izgled završnog rezultata i odličnost procesa. Naime, kako mozak ne razlikuje vizualizaciju od realnosti, tako dobija informaciju kako je zadatak već obavljen. Zbog toga je proces znatno lakši, a vizualizacija uspešnog rezultata pojedinca ujedno utiče na to da se opšte pokrene.
  • - Planirajte unapred: svaki dan se fokusirajte na svoje glavne prioritete i napravite popis najviše 3 do 5 aktivnosti za sledeći dan. Ove aktivnosti zatim upišite u kalendar, kao što zapisujete termine sastanaka.
  • - Okružite se pozitivnim ljudima: često se družite sa ljudima koji su pozitivni, motivisani, jaki, dakle onima koji zaslužuju divljenje. Kratak razgovor uz kaficu ili samo razgovor putem komunikatora i razmena ideja može vam pomoći da postignete novi elan za rad i za rešavanje nekog izazova.
  • - Upoznajte sebe: napravite  beleške u kojima ste trenucima motivisani i kada se osećate kao »superstar« i u kojim vam trenucima motivacija opada. Uskoro ćete otkriti uzorak veće i manje motivacije, na osnovu kojeg ćete moći da izbegnete situacije loše motivacije.  
  • - Pratite svoj napredak: pripremite tabelu aktivnosti vaših projekata i pratite svoj napredak. Suočite se takođe sa mogućim neuspehom i savladajte prepreke i pratite svoj postavljeni cilj. Vizualizujte uspeh.
  • - Podstaknite se nagradom: nagrada prilikom završetka projekta može vam pomoći u motivaciji za završavanje zadataka (to može biti masaža, večera s prijateljima, predstava ili izlet, …).
  • - I na kraju - budite pozitivni, razmišljate pozitivno: nema jačeg »oružja« od pozitivizma i ispravnog stava, pristupa realizaciji postavljenih ciljeva. I u neprijatnim situacijama potražite nešto pozitivno, poučno.

Interesuje vas koji je nivo vaše samomotivacije?

Rešite jednostavan test (https://www.mindtools.com/pages/article/newLDR_57.htm) i utvrdite vaš rezultat. Ukoliko vam nedostaje samomotivacije, gore opisani koraci neka vam pomognu u postizanju veće samomotivacije, a ujedno i u postizanju vaših ciljeva.

Samomotivacija je ključna takođe za studijske i poslovne uspehe naših studenata i diplomaca na bachelor ali i na master studijskim programima, jer je potrebno uz porodicu, posao i druge obaveze uspešno i redovno obavljati i sve studijske zadatke.

Korišćeni izvori:
•    Lifehack - 8 Steps To Continuous Self-Motivation (2016). Elektronički izvor, http://www.lifehack.org/articles/featured/8-steps-to-continuous-self-motivation.html (pristup 22.11.2016.).
•    Med.Over.Net – Samomotivacija (2016). Elektronički izvor, https://med.over.net/clanek/samomotivacija/  (pristup 25.11.2016.).
•    Mindtools - How Self-Motivated Are You? https://www.mindtools.com/pages/article/newLDR_57.htm 
•    Shinn, G. (2003.). Čudež motivacije. Ljubljana: Tuma.

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije