DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Zašto morate da poznajete pozitivnu psihologiju u poslovnom svetu

19. jul 2021.
Preduzeća, koja žele da uspešno posluju, pojedinci, koji žele da žive kvalitetno i da uživaju u životu, sve više su svesni značaja pozitivne psihologije. Interesovanje za pozitivnu psihologiju u poslednjih dvadeset godina ubrzano raste, takođe u javnoj upravi, u školstvu, gotovo svuda gde je moguće primeniti saznanja pozitivne psihologije.

Pozitivna psihologija je poseban deo psihologije, koja se ne bavi samo različitim konceptima koji pojedinca čine srećnim, kao što su optimizam, sreća, lični rast, lična snaga, psihičko blagostanje, mudrost, kreativnost... već proučava i šta omogućava optimalno delovanje većeg broja ljudi i kako dobri društveni odnosi utiču na dobro psihičko stanje pojedinca. Pojedinac i grupa su povezani, oni su u interakciji.

Pored toga, da se pozitivna psihologija bavi pozitivnim mišljenjem i pozitivnim osećanjima, ona takođe pokušava i da ustanovi koji su to činioci koji omogućavaju svakom pojedincu i grupama da uspeju i napreduju, kao i da budu srećni. Pri tome je zasigurno najvažnije pozitivno mentalno zdravlje pojedinca – kako se razvija i napreduje, kako je istovremeno emocionalno vitalan, kako uspešno funkcioniše u društvenom okruženju, preduzeću...           

Da bi naš život bio što kvalitetniji, a rukovođenje i saradnja sa drugima što efikasnija, ključno je poznavanje značaja pozitivne psihologije. 

Više puta se pitamo, šta je zapravo srećan život? Da li je to novac, vlast, kuće, automobili? Cristopher Peterson, osnivač pozitivne psihologije, misli da ne. On je uveren da nas najviše usrećuju drugi ljudi. Novac je izuzetno važan za sreću ljudi, koji su siromašni, ali daleko manje, ako su finansijski obezbeđeni. Tada su važniji drugi činioci kao što su sloboda, međusobni odnosi, zadovoljstvo, kvalitet života i poverenje.    

Univerzalne definicije o sreći, koja bi važila za sve ljude na ovom svetu, ne postoji. Sreća je kompleksna stvar, povezana osećanjima pojedinaca i društvenim osećanjima. Naučnici – psiholozi sa univerziteta širom sveta dublje istražuju pozitivnu psihologiju, koja ne proizilazi iz grešaka, poraza, već se temelji na pozitivnoj snazi ljudi.

Ali sreća nije genetika ili sudbina, već se na nju može uticati. Sreća se dakle dâ naučiti, zato vam predlažemo da razmislite o pozitivnim stvarima u vašem životu, budite nazavisni, hrabri, vedri, budite željni znanja, neprestano učite, budite entuzijastični, naučite da se istaknete, ali u isto vreme budite dobrodušni i saosećajni. Uživajmo u životu koji živimo.

Odvojite vreme, čitajte članke, uzmite knjige u ruke, pogledajte video snimke, razmislite o sebi, postavite sebi pitanje, kako bih morao da živim, da bih bio srećan. Na slovenačkom jeziku je 2012. izašla prevedena knjiga SREĆA, velika knjiga o sreći, i u njoj ćete pronaći mnoge preporuke.      

Za poslovne ljude, menadžere, je zanimljiva Pozitivna psihologija na radnom mestu, koja se bavi otkrivanjem činilaca koji, kako pojedincu, tako i grupi, omogućavaju razvoj i optimalno delovanje u radnom okruženju. Čovek koji je na poslu nesrećan, ne može biti istinski srećan. Zato je i te kako važno pozitivno ponašanje u radnom okruženju, ponašanje, koje je u skladu sa vrednostima. Morate biti svesni, da su zadovoljni zaposleni sa visokim nivoom blagostanja bolji saradnici, pomažu zaposlenima, imaju bolje socijalne odnose i tako povećavaju uspešnost preduzeća. I to se dâ naučiti.  

I na DOBA Fakultetu pratimo savremene trendove, jer smo jedini fakultet u Sloveniji koji izvodi predmet Pozitivna psihologija. Za menadžere su takva znanja neophodna, jer ako budemo razumeli stvari zbog kojih smo zdravi, srećni, uspešni, i ako znamo da rukovodimo ljudima, moći ćemo te mehanizme da upotrebimo, i usrećimo sebe i svet koji nas okružuje.     

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije