DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Krenimo online

20. jul 2020.
Da li biste želeli da studirate online? Ili već studirate online, i želeli biste da budete još efikasniji? Za sve vas imamo nekoliko preporuka, kako biste bili još bolji i još uspešniji.

Online studije danas nisu samo alternativa klasičnim studijama, već predstavljaju ekvivalentan način studija, koji je pre svega zbog svoje dostupnosti i fleksibilnosti sve više rasprostranjen i sve omiljeniji. Mogu biti poseban izazov, ukoliko za njih nismo pripremljeni. Na DOBI, gdje online obrazovanje provodimo već više od 20 godina, točno znamo kako učiti online.

Kako se onda efikasno suočiti sa online studijama?

1. Očuvajmo motivaciju: Bez obzira na to, da li je motivacija unutrašnja ili spoljašnja, pobrinimo se za nju. 

 • Vizualizujmo svoj cilj kao pozitivnu predstavu onoga što nas čeka nakon postizanja postavljenog cilja. 
 • Postavimo realne studijske ciljeve u odnosu na našu produktivnost i kapacitet.
 • Nagradimo se za obavljeni posao, i ne zanemarimo svoje ostale slobodne aktivnosti.
 • Povežimo se sa ostalim studentima, i obratimo se mentoru, koji nas prati sve vreme studija.
 • Ostanimo pozitivni. I verujmo u sebe.

2. Budimo menadžeri vremena, prostora i gradiva: Online studije su sjajna prilika da razvijemo ili utvrdimo svoje menadžerske sposobnosti. Pri tome moramo ostati disciplinovani i dosledni.

Vreme: 

 • Ne odlažimo studiranje, i ne tražimo izgovore. Držimo se rokova.
 • Poštujmo svoj bioritam, jer će u neprimereno vreme naše učenje biti neefikasno.
 • Napravimo nastavni plan za celu studijsku godinu, i po predmetima. Objektivno ocenimo svoje mogućnosti. Ukoliko plan nismo sproveli baš tako kao što smo zamislili, budimo smireni, i potražimo alternativu.
 • Studirajmo po koracima, a ne odjednom. Pri intenzivnom učenju nam je potreban aktivni odmor: odmor neka bude isključivanje.

Prostor: 

Bez obzira na to da li studiramo na radnom mestu ili kod kuće, potražimo mesto na kome imamo mir i gde nam niko ne smeta. Vaša porodica, prijatelji i saradnici neka poštuju vaš studijski rad.

Gradivo:

 • Napravimo pregled studijskih materijala i aktivnosti.
 • Upotrebljavajmo različite tehnike savladavanja studijskih sadržaja. 
 • Pri obradi gradiva uvažavajmo svoj tip učenja i stil.
 • Odredimo tempo studija i budimo istrajni.

3. Budimo (samo)aktivni: Održavajmo pregled nad ciljevima, aktivnostima i gradivom. Pratimo postavljene ciljeve, i dnevno se uključujmo u »online život« radom, komentarima, savetima. Ne popuštajmo. 

4. Povezujmo se: Online studije nisu izolacija, već su izuzetna prilika za povezivanje i razmenu mišljenja i iskustava. Sarađujmo što aktivnije u diskusijama, grupnim aktivnostima, četovima. Povezujmo se sa kolegama studentima, profesorima i mentorima. Postavljajmo pitanja, tražimo odgovore, izražavajmo dileme i rešavajmo izazove. Zajedno. Ukoliko nam je potreban savet ili pomoć, obratimo se mentoru i kolegama studentima. U komunikaciji budimo puni poštovanja i pristojni.

5. Budimo koautori nastavnog okruženja: Kolaboracija je jedna od temeljnih karakteristika online studija. Stvarajmo novo znanje raspitivanjem i sopstvenim iskustvima. Naučeno upotrebimo u neposrednoj praksi i životu, a iskustva delimo online. Prihvatajmo odgovornost kako sa sebe, tako i za druge. 
Prilikom uvažavanja ovih nekoliko saveta nećemo biti samo uspešni na studijama. Online iskustva i kompetencije su dragocena tekovina i za naš svakodnevni i poslovni život.

Prolazi 21. godina od kada smo na DOBI počeli da izvodimo prvi online program, u koji je tada bilo upisano 26 studenata. Danas smo najveća online obrazovna ustanova u jugoistočnoj Evropi, i jedina sa međunarodnim akreditacijama online studija. Izvodimo 9 akreditovanih online javno važećih programa, u kojima trenutno studira 1.500 online studenata, koji dolaze iz čak 46 država. 

Pridružite se našim uspešnim i zadovoljnim online studentima. Upis 2020. >>

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije