DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Sedam (ne)istina o online studijama

01. novembar 2017.
Svakako je istina da online studije omogućavaju da unapredite svoje obrazovanje na vrlo fleksibilan i praktičan način. Online studije su obično izbor zaposlenih pojedinaca koji nemaju samo službene obaveze nego i svoje porodice i hobije.

Mi smo skupili sedam najčešćih mitova i istina o online studijama.

Mit o online studijama # 1: Na online studijama ste sami

Online studije nesumljivo zahtevaju određenu količinu samodiscipline i odgovornosti. Ipak, na online studijama nikada niste sami jer ste deo porodice online studenata, mentora i profesora. Svi zajedno studirate i komunicirate u virtuelnom nastavnom okruženju. Različite škole koriste različite vrste virtuelnih platformi. Tamo su online studenti mnogo više povezani nego studenti u tradicionalnim studijskim programima. Virtuelno okruženje nudi mnogobrojne mogućnosti komunikacije putem foruma, chat roomova, blogova, u kabinetu profesora, putem e-pošte, internih chat roomova...

Istina je, međutim, da se ponekad nađete nasamo sa svojim računarom, obično u kasnim noćnim satima. :)

Mit o online studijama # 2: Online programi su lakši od tradicionalnih programa

Verujte nam, Google nije dovoljan da diplomirate online. :) U virtuelnom nastavnom okruženju treba obaviti puno posla, ponekad čak i više nego u tradicionalnim programima. Studije su praktično usmerene i svake nedelje morate obaviti nekoliko zadataka kako bi uspešno prošli predmet. Nedeljni zadaci zbrajaju se u konačnu ocenu predmeta. Zadaci su praktično usmereni, radite na stvarnim primerima iz prakse i potrebno je proučiti veliki broj online izvora kako bi uspešno završili zadatak.

Isto kao u tradicionalnim programima složenost predmeta uveliko zavisi od brojnih činilaca, odnosno samog predmeta, zadataka pa i profesora.

Mit o online studijama #3: Poslodavci neće uzeti online diplome ozbiljno

Puno ljudi zaboravlja na činjenicu da online programi traju jednako dugo kao tradicionalni programi, što vredi spomenuti i vašem poslodavcu. I još više, nećete propustiti posao i nećete imati dodatnih putnih troškova. Više od načina studija, poslodavci cene znanja koja su njihovi zaposleni stekli tokom studija i kojima dižu uspeh firme ili ustanove u kojoj rade.

Istina je da postoje škole koje nude online programe niskog kvaliteta, međutim većina međunarodno priznatih online programa je visokog kvaliteta, a posebno su međunarodni poslodavci toga svesni. U svakom slučaju, već 2011. u Evropi je bio jedan i po milion online studenata (OECD, 2011.), a većina njih su zaposleni pojedinci.

Mit o online studijama #4: Profesor neće biti dostupan

Na online studijama profesor je mnogo više dostupan studentima zbog brojnih komunikacijskih kanala koje nudi virtuelno nastavno okruženje – forumi, kabinet profesora, chat roomovi,... Neki studenti kontaktiraju svoje profesore i putem Skypa, Facebooka, Twittera, LinkedIna... Osim profesora na online studijama svakoga dana u nedelji imate i podršku online mentora koji prati vaš napredak, nudi vam stručna uputstva i odgovore na sva vaša pitanja u vezi studijskih zadataka. Tu je i menadžer programa koji vas u slučaju odsutnosti pozove i pita da li vam je potrebna bilo kakva pomoć kod studija. Poslednje, ali ne i najmanje važno, tu je i tehničko osoblje koje će vam pomoći u rešavanju vaših tehničkih problema.

Mit o online studijama #5: Varanje je lakše na online studijama

Istraživanja su pokazala da varanje na online studijama nije ništa češće nego kod tradicionalnih studija. Postoje web stranice koje vam nude da za vas napišu vaše seminarske i diplomske radove uz naplatu. Međutim, online profesori i mentori koriste različite načine, kako tehničke koji pomažu detektovanje plagijata, tako i pedagoške, jer su online studije vrlo aktivan način studija i rad svakog studenta se pomno prati.

Kod online testova koristi se programska oprema koja snima studenta u vreme polaganja testa (kako prostoriju tako i sam računar studenta) i tako studenta u vreme polaganja online testa spečava da surfuje po internetu i računarskim mapama. Isto tako ta oprema jamči da u istom prostoru nema drugih osoba i da student ne koristi zabranjena pomagala kao što su mobilni uređaji.

Mit o online studijama #6: Kvar na internet mreži je odličan izgovor

Većina online mentora i profesora neće prihvatiti vaše probleme sa internetom ili računarom kao izgovor, ukoliko to ne dokažete potvrdom izdatom od strane vašeg pružaoca internet usluga. Računari su dostupni kod kuće, na poslu i u internet kafeima odakle možete poslati svoj zadatak na vreme ili pristupiti online testu.

Mit o online studijama #7: Online programi nisu akreditovani, što znači da ne dobijate valjanu diplomu

Ovaj mit je delimično tačan jer postoje institucije koje nisu akreditovane za izvođenje online programa, dok ih druge ne izvode na kvalitetan način ili jednostavno nazivaju svoje programe online programima, ali rad se ne izvodi online, sa izuzetkom razmenjivanja e-pošte između studenta i profesora, što nisu online studije.

Od škole uvek zatražite dokaz o akreditaciji online programa ili proverite kod nadležnog nacionalnog akreditacijskog tela.

Online studiranje nije slušanje snimaka predavanja profesora, nego mnogo više ...

Zainteresovani ste za online studije? Ako mislite da bi online studije mogle biti prava stvar za vas, obratite se našim stručnjacima za online studije koji će rado odgovoriti na sva pitanja – uživo ili online. Oni imaju 16 godina iskustva sa online studijama, kao online studenti i kao savetnici.

Upotrebljeni izvori:

 

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije