DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Kako postati uspešan online student

03. jun 2023.

Koliko puta na dan proverite svoj telefon? 10 puta? 50 puta? 100 puta? Zbog brojnih smetnji i obaveštenja koje se neprestano javljaju, od ključnog je značaja razvijanje samokontrole, za održavanje fokusiranosti na rad i na studiranje.

Prilikom upisa na fakultet ćete postati online student, što znači da ćete većinu studijskog procesa sprovoditi od kuće. Pri tome je značajno efikasno i odgovorno upravljanje vremenom. Postoji nekoliko pristupa koje možete da primenite da biste na najbolji mogući način iskoristili svoj dan.

U nastavku ćete pronaći sedam strategija za upravljanje vremenom u online učenju, koje će vam pomoći da povećate produktivnost.

Imajte jasno određeni cilj
Za uspešno studiranje je ključna motivacija. Što ste svesniji razloga i ciljeva svog studiranja, to ćete bolje iskoristiti stečeno znanje. Pokušajte da pronađete citat ili sliku, koja će vas uvek ponovo podsetiti na vaš cilj, i postavite je na vidno mesto u svom studijskom okruženju.

Pripremite strukturiran raspored
Online studije vam omogućavaju visoki stepen prilagodljivosti, što može predstavljati i izazov. Pripremite mesečni raspored koji se prilagođava trajanju pojedinog predmeta. Odredite dane za čitanje literature, timske sastanke, pripremu zadataka, učestvovanje na vebinarima uživo i pripremu za online test. Važno je da u raspored zabeležite i rokove za predaju zadataka.
Predvidite barem 15-20 sati rada nedeljno – neki predmeti su manje zahtevni, a neki više. Pokušajte da rasporedite aktivnosti da ne budete preopterećeni, i pobrinite se da između njih ostavite dovoljno prostora za odmore.

Periodi fokusiranosti 
Za održavanje visoke produktivnosti je preporučljivo odrediti periode fokusiranosti. Istraživanja kažu, da prebacivanja između zadataka mogu prouzrokovati opadanje produktivnosti do 40%. Zato preporučujemo primenu načina 'Ne smetaj' na vašem mobilnom telefonu i blokiranje ometajućih internet stranica u bowser-u, kako biste izbegli iskušenja tokom rada. Od ključnog značaja je i da odredite realna razdoblja u kojima se možete u potpunosti posvetiti svom radu. Na primer, možete postaviti cilj da nakon svaka tri sata učenja priuštite jednu epizodu svoje najomiljenije serije na Netflixu. Ali budite pažljivi da ne postavljate prestroga pravila, jer ćete u tom slučaju najverovatnije prekršiti svoja obećanja.

Potražite mirno mesto za studiranje
Bez obzira na to da li se radi o kafeu, lokalnoj biblioteci, domaćoj kancelariji ili stolu u kuhinji, važno je da imate određeni prostor za studiranje u kome se osećate udobno i imate ograničene smetnje i pouzdanu internet vezu. Iako se može činiti da je studiranje u krevetu ili na kauču privlačno, studiranje se ubrzo može pretvoriti u san. Izaberite mesto za učenje, i odvojite vreme da uvek studirate na istom mestu. S vremenom ćete se navići na to okruženje, i imaćete manje novih podsticaja sa kojima bi vaš mozak morao da se uhvati u koštac.

Nabavite beležnicu ili svesku za studiranje predmeta
Možda vam se ručno pisanje beleški čini staromodnim, naročito kao online studentu. Samo zato što možete da kucate brže nego što možete da pišete, ne znači i da je to najbolji izbor. Gradivo koje napišete svojom rukom ćete lakše zapamtiti, jer na taj način možete odmah da rezimirate suštinu, umesto što kucate 100 reči za minut, i ništa ne zapamtite. Pisanje beleški rukom ima i dodatnu korist, ono smanjuje opterećenje očiju, koje je posledica dugotrajne upotrebe monitora. 

Budite društveni
Online student nije nužno i usamljeni student. Kako biste izbegli izolaciju, pokušajte da učestvujete u internet grupama za diskusije sa drugim studentima koji polažu isti predmet ili program kao vi. Nastojite da svesno planirate aktivnosti i druženja sa prijateljima cele nedelje. Druženje će pomoći vašem mozgu da formira nove ideje i smanji nivo stresa.

Brinite o sebi, i nagradite se
San je izuzetno važan za vaše pamćenje i održavanje koncentracije. Većini ljudi je potrebno od 7 do 9 sati sna dnevno. Rezervišite vreme i za vežbanje, a ne samo za vežbanje mozga. Vežbanje pomaže da razbistrite misli, da održavate fokusiranost tokom učenja i potrošite nešto nagomilane energije, koju imate usled sedenja za stolom.
Ulaz u visokoškolsko obrazovanje je veliki podvig, i zato ne zaboravite da se povremeno nagradite. Osećaj zadovoljstva je važan motivacioni faktor, i zato priuštite vreme za opuštanje, susrete sa prijateljima, gledanje predstave ili posebnu večeru kao nagradu za postignuća koja postižete tokom studiranja.


Korišćeni izvori:

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije