DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Upravljanje vremenom – kako biti efektan i dostići više

04. decembar 2017.
Uspešni ljudi, naime, odlično upravljaju svojim vremenom i zato su produktivniji, efektivniji, brže napreduju i više zarade… istovremeno imaju i vreme za sebe…

Često nam se možda čini, da bi dani morali imati više od 24 časa, jer nam konstantno nedostaje vremena. Pojedina istraživanja se posvećuju baš tome, koliko dodatnog vremena bi nam bilo potrebno na dan, da bismo uradili sve potrebno. Internet portal »Sofeminine« navodi, da Britanke žele, da dan bude duži za 6 sati i 30 minuta, Francuskinje bi želele »samo« 3 sata i 36 minuta više na dan, Nemice 3 sata i 24 minuta.

Ako pogledamo još i podatke, koji se odnose na poslovni svet, a koje je objavio O.K. Consulting, čak 54% rukovodilaca radi više od deset sati na dan; 71% zaposlenih posao obično ponese kući; 75% zaposlenih noću u snovima ponovo oživljava posao; 64% zaposlenih ima povremene periode nesanice zbog nedostatka vremena na poslu; 61% zaposlenih je već više puta otkazalo ili odložilo odmor zbog vremenskih pritisaka na poslu; 74% rukovodilaca doživljava, da nemaju vremena za porodicu.

Upravljanje vremenom (engleski i bolje poznati termin time management) je zato ključno za uspešan i manje stresan život. Kako onda da svoje vreme rasporedimo tako, da ga možemo efektno iskoristiti i postati uspešniji, efektivniji i da možemo da postignemo više?

Za vas smo pripremili nekoliko jednostavnih saveta:

 • Odredite ciljeve: zapišite potpuno sve, što morate da uradite i napišite rokove za realizaciju tih ciljeva.
 • Postavite prioritete: nisu naime sve stvari tako važne, kao što se na prvi pogled čine. Rangirajte ih po važnosti, potrebnom vremenu za izvođenje, da li je potrebno učestvovanje drugih ljudi… Zlatno pravilo upravljanja vremenom je: Prioritetne zadatke je potrebno uraditi prve.
 • Planiranje i raspored: pripremite dnevne, kao i nedeljne i mesečne rasporede sa zadacima. Ukoliko radite na višemesečnom projektu, pripremite i godišnji plan. Listu dnevnih zadataka je najbolje pripremiti na kraju radnog dana, tako da nov dan počnete sa planiranim aktivnostima. I još jedan savet: povremeno u raspored unesite stavku »vreme za sebe« :)
 • Celokupnu pažnju posvetite zadatku koji trenutno obavljate: kada počnete da obavljate zadatak, sve ostale ometajuće faktore eliminišite (ugasite prozore za razgovor na računaru, utišajte telefon, …) i 100% se posvetite postavljenom zadatku.
 • Naučite reći »ne«: ukoliko zadate previše aktivnosti, nedostajaće vam vreme. Presudite, od kojih mogućnosti ćete odustati.
 • Ključni, svakidašnji zadaci neka postanu navika: tako će vam svakodnevna rutina i navika omogućiti lakšu realizaciju zadataka.
 • Kontrolišite svoje aktivnosti: zadatke, koje ste postavili, dosledno obavljajte i pratite postavljene ciljeve i rokove. Redovno proveravajte da li se držite postavljenih ciljeva i rokova.
 • Ne zaboravite na vežbanje, kretanje i zdravu ishranu: jer znate, »U zdravom telu, zdrav duh«.

U jesenje vreme, nakon odmora, intenzivno razmišljamo o aktivnostima, koje ćemo nakon leta uraditi, novim ciljevima koje postavljamo… Počećemo sa novim sportom, možda prisustvovati nekom kursu ili ponovo početi sa studijama…

Za sve buduće studente smo pripremili još nekoliko dodatnih smernica za upravljanje vremenom:

 • Upoznajte se sa celogodišnjim rasporedom: na početku studijske godine proverite, koji predmeti vas za vreme studijske godine čekaju na rasporedu i kada. Tako ćete i videti kada imate slobodno vreme i vreme za odmor.
 • Pregled nedeljnih aktivnosti: na početku svakog predmeta proverite vaše aktivnosti i rokove za predaju zadataka. Na osnovu njih pripremite raspored nedeljnih zaduženja.
 • Određeni stalni termin za učenje: svakoga dana namenite neko vreme studiranju, i njega uključite i u svoj dnevni raspored. To vreme neka bude unapred određeno (tako kao što imate termin za vežbanje). Pomoću stalnog termina ćete uspostaviti rutinu i učenje će biti znatno lakše.
 • Svakako i svi već pre navedeni saveti za upravljanje vremenom važe i za studije :)

Ti mali trikovi će vam biti od velike pomoći, kada budete postali studenti naših bachelor ili master studijskih programa. Na DOBA Fakultetu naše programe izvodimo i u online obliku, sa čime biste dobili dodatno na vremenu i uštedeli novac: bez vožnje, ne tražite parking mesto, bez putnih troškova… studije se odvijaju 100% online u virtuelnom okruženju.

Upotrebljeni izvori:

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije