100% online studije

Regionalni pobjednik

Dobin model online studija - vaš pravi izbor

Pre više od 20 godina smo prvi u ovom delu Evrope opazili potrebe svih vas pojedinaca, koji tražite dostupne i fleksibilne oblike obrazovanja. Na dostignuća online studija smo na fakultetu ponosni. Dve međunarodne akreditacije, najveći broj online studijskih programa u jugoistočnom regionu, više od 88 % prelaznosti u višu godinu, dok više od 5.700 online diplomaca potvrđuje da se uključujete u online studije po najvišim međunarodnim standardima. 

Online studije su savršene studije za današnji životni stil. Prilagođene su dinamičnom načinu života, koji živite zaposleni sa porodicama, sa decom, a isto tako su to studije po meri aktivnih mladih ljudi na početku karijernog puta. Online studije nemaju čvrsti raspored, i zato možete studirati tada kada to najviše odgovara vašem profesionalnom i privatnom rasporedu.

Ni daljine na online studijama nisu prepreka. Studirate nezavisno od toga, gde se nalazite – kod kuće, u stranoj državi, na poslu, na putu … 

Proverite da li je online studiranje pravi način studija za vas >>

Lična podrška od upisa do diplome

Lična podrška od upisa do diplome

Ključ do vašeg uspeha na online studijama je Dobin model podrške studentima, koji je jedini takav u regionu. Podršku tokom celokupnih studija vam nude lični online mentor (24/7) i tim saradnika za pedagošku, organizacionu, administrativnu i tehničku podršku. To vam obezbeđuje studije u skladu sa najvišim međunarodnim standardima online obrazovanja.
Studije sa intenzivnom saradnjom

Studije sa intenzivnom saradnjom

Kvalitetne online studije su aktivne studije sa mnogo međusobne saradnje u virtuelnom okruženju između studenata, online mentora i visokoškolskih profesora. Njihove povratne informacije, rasprave uživo u forumima, četovima, aktivnosti u timovima i aktivni vebinari, će vas povezivati u aktivnu studijsku zajednicu. Nikada nećete biti sami.
Optimalna struktura studija 10-20-70

Optimalna struktura studija 10-20-70

10 % studija je namenjeno strukturiranom učenju, a to su online predavanja, vebinari i studiranje literature. 20 % studija je namenjeno učenju od drugih, gde spada timski rad … a čak 70 % studija je namenjeno rešavanju stvarnih problema, praktičnom radu i projektima.
Fleksibilnost i dostupnost

Fleksibilnost i dostupnost

Online studije su prilagođene dinamičnom načinu života zaposlenih, aktivnih, mladih. Studiraćete nezavisno od toga gde se nalazite – kod kuće, na poslu, na putu … sa samo nekoliko klikova ćete uvek, sa bilo kod mesta pristupiti nastavnom okruženju, u kome će vas čekati studijske aktivnosti. Sami ćete raspoređivati vreme za studije.
Međunarodna potvrda kvaliteta online studija

Međunarodna potvrda kvaliteta online studija

Bili smo prvi koji smo prepoznali potrebe pojedinaca koji traže dostupne i fleksibilne oblike obrazovanja. Dve međunarodne akreditacije potvrđuju da se online studije na našem fakultetu sprovode u skladu sa visokim međunarodnim standardima, i da smo regionalni pobednik.

Slavica Stojković,

magistar programa Međunarodno poslovanje
Dobila sam novi posao, počeću da radim za Svetsku zdrastvenu organizaciju. Obrazovanje na DOBI je upisano u svetsku databazu za visoko obrazovanje: World Higher Education Database. Dobila sam potvrdu da je DOBA pravi izbor za moje dalje napredovanje.

Slavica Stojković,

magistar programa Međunarodno poslovanje
Dobila sam novi posao, počeću da radim za Svetsku zdrastvenu organizaciju. Obrazovanje na DOBI je upisano u svetsku databazu za visoko obrazovanje: World Higher Education Database. Dobila sam potvrdu da je DOBA pravi izbor za moje dalje napredovanje.

Kako se odvijaju online studije

14-dnevna priprema za studije
1.
Online studije na DOBA Fakultetu počinju uvodnim danom, i 14-dnevnim programom pripreme za studije. Tako se na početku studija najpre upoznajete sa osnovnim posebnostima online studija, usvajate načine i tehnike efikasnog online učenja, upoznajete se sa različitim oblicima studijskih aktivnosti koje ćete izvršavati na predmetima, usvajate korišćenje virtuelnog nastavnog okruženja, i dobijate niz studijskih saveta iz prve ruke, tj. od studenata tutora.
Od predmeta do predmeta
2.
Online studije su organizovane tako da studenti izvršavaju predmet za predmetom. Fokusiranost na samo jedno sadržajno područje vam olakšava studije. Većina predmeta zahteva od 15 do 25 sati studija nedeljno, ali radi fleksibilnosti i prilagodljivosti online studija raspoređivanje vremena za studije i tempo učenja zavisi od studenta pojedinačno. Neki studenti, na primer, studiraju svaki dan određeno vreme, dok drugi studijskim aktivnostima posvećuju jedan ili dva dana nedeljno, ali zato više vremena. Neki studiraju ujutro, drugi popodne, treći uveče ili noću.
Aktivne i kolaborativne studije
3.
Kvalitetne online studije su aktivne, dinamične, raznolike i zasnovane tako da studenti pri izvršavanju studijskih aktivnosti u virtuelnom okruženju mnogo sarađuju međusobno sa kolegama sa studija, online mentorima i visokoškolskim profesorima. Na svakom predmetu dobijaju nedeljna uputstva za izvršavanje studijskih aktivnosti. Neke studijske aktivnosti izvršavaju individualno, a druge u timovima.
Kontinuirano studiranje i ocenjivanje
4.
Za vaš uspeh na online studijama je važno da ste u radu aktivni, da je vaše studiranje kontinuirano, da izrađujete zadatke i da ih predajete pravovremeno u postavljenim rokovima. Profesor vas povratnim informacijama o vašim zadacima i aktivnostima usmerava i postupno vodi prema predviđenim ciljevima, znanju i kompetencijama predmeta. Zadatke pojedinačne nedelje profesor kontinuirano proverava i ocenjuje, i na kraju predmeta ih formira u konačnu ocenu.
Podrška na svakom koraku
5.
Na putu online studija vas pratimo od savetovanja o studijama do njihovog završetka. Pored profesora, dodatnu pedagošku podršku vam nudi i online mentor, koji vas prati, motiviše i odgovara na sva vaša pitanja tokom pojedinačnog predmeta, pa i vikendom. Lični akademski savetnik brine o tome da se vaš studijski put od prvog dana odvija što je lakše moguće, i usmerava vas na postupke i pravila fakulteta. Tu je još i tehnička podrška koja vam je na raspolaganju kada se tokom studija nađete pred izazovima savremenih tehnologija.
Dostupnost nastavnog okruženja i izvora
6.
Studijskim informacijama i gradivu u virtualnom nastavnom okruženju možete da pristupite sa bilo kog mesta i bilo kada, po principu 24/7. Sva predavanja i seminari, koji se odvijaju uživo, se snimaju, pa su studentima na raspolaganju za ponovni pregled. U nastavnom okruženju studenti pristupaju i e-biblioteci, u kojoj su im na raspolaganju baze članaka, pristup e-knjigama, e-revijama i ostalom gradivu.
Želim da pogledam virtuelno nastavno okruženje

Šta nam je potrebno za online studije

Da biste mogli neometano da studirate online, pripremili smo vam spisak hardverske i programske opreme.

Hardverska oprema

 • savremen i dovoljno snažan lični ili prenosni računar (preporučljivo je da ne bude stariji od 5 godina)
 • slušalice sa mikrofonom (preporučuju se USB slušalice)
 • pokretljiva veb kamera (eksterna, USB)
 • dostup do interneta (širokopojasni internet sa brzinom od najmanje 4/2 Mbps)

Programska oprema

 • Operativni sistem: Windows 10  ili Mac (OS X 10.10 ili više)
 • Veb pretraživač: Firefox, Chrome ili Safari
 • Java, Flash Player, čitač PDF dokumenata
 • Napomena: Windows 7, 8 i pretraživač Internet explorer više nisu podržani!!

Studirajte mobilno

Do virtuelnog nastavnog okruženja Blackboard ćete moći da pristupite i preko posebne mobilne aplikacije Blackboard Mobile learn na svojim tabletima i pametnim telefonima (iPad, iPhone, Blackberry, Android mobilni uređaji). Aplikacija omogućava dostup do najvažnijih obrazovnih sadržaja praktično bilo gde i bilo kada. Tako DOBA, omogućavanjem mobilnog studiranja, kao prva institucija na području tercijarnog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, Sloveniji i Srbiji, prati trendove mobilnog obrazovanja u svetu. Preko tableta i pametnih telefona je inače moguć dostup do nastavnog okruženja Blackboard, ali samo za uvid i praćenje sadržaja, međutim to nikako nije dovoljno za aktivno i efikasno studiranje.

Zbirka Office 365 za e-poštu, saradnju i komunikaciju

Studentima i predavačima je na raspolaganju online zbirka alata Office 365 (Education A1), koja uključuje e-skladište veličine 50 GB, pristup alatima SharePoint i komunikaciju sa alatom Microsoft Teams.

      

Kako obezbeđujemo visok kvalitet online studija

 • Međunarodna akreditacija UNIQUe i međunarodni sertifikat EOCCS potvrđuju, da se online studije na našem fakultetu izvode prema visokim međunarodnim standardima. 
 • Programi, koji se odvijaju na daljinu, su akreditovani u skladu sa nacionalnim Merilima za akreditaciju i spoljašnjom evaluacijom visokoškolskih zavoda i studijskih programa.
 • Model i standardi izvođenja online studija su usklađeni i sa međunarodnim standardima.  
 • Smernice za razvoj online studija daju i vrhunski domaći i inostrani stručnjaci pri Savetu za razvoj online studija.
 • Obezbeđujemo najsavremeniju IT-podršku online studiranju.

Šta o online studijama misle naši studenti, diplomci, profesori i online mentori

dr Marina Letonja, profesorka

dr Marina Letonja, profesorka

dr Milan Pavuća, online mentor

dr Milan Pavuća, online mentor

Rene Sain, studentica DOBA Fakulteta

Rene Sain, studentica DOBA Fakulteta

Katarina Žilić, studentica DOBA Fakulteta

Katarina Žilić, studentica DOBA Fakulteta

Kontaktne osobe

Dina Potočnik
direktorka marketinga i prodaje
Dina Potočnik
+386 2 228 38 90
Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije
Deli