Novosti

08. april 2020.

Dekan DOBA Fakulteta: Vreme promena


živaU bezbrojnim medijima, koji nas bombarduju sa informacijama, nalazimo pored zvanične verzije o tome zašto moramo da ostanemo kod kuće, i oprečna mišljenja, koja upozoravaju pre svega na smanjenje ljudskih sloboda, zbog restriktivnih mera. Gotovo je razumljivo, da je najteže odreći se slobode. Sa druge strane, protivljenje vladama svakako izostavlja činjenicu, da je sadašnji virus neuobičajeno agresivan u prenošenju, i da bi sada trebalo izbegavati scenarije da mnogim bolesnicima bude potrebna pomoć odjednom. Zato je pomoću izolacije jednostavno potrebno pokušati rastegnuti inficiranje stanovništva na duže vreme. Prema mišljenju virusologa, virus bi mogao da zarazi 70% stanovništva, od kojih bi 5% bilo kritičnih bolesnika. Ako uzmemo Nemačku sa 80 miliona stanovnika, moglo bi da ih se zarazi 56 miliona, a za 2,8 miliona bi bilo potrebno intenzivno lečenje i kapaciteti bolnica. Ti brojevi inače za sezonski grip i nisu nešto neuobičajeno, već je to, što se zbog snažnog prenosa virusa rizični bolesnici pojavljuju u velikom broju, i praktično odjednom.


Svakim danom, kada ne radi proizvodnja, i kada su zatvorena tržišta, nastaje ne samo trenutna ekonomska šteta, već se povećava i teret, koji je potrebno nakon normalizacije situacije nadomestiti. Tako je i Vlada Republike Srbije prošle nedelje uvela brojne mere, koje će pomoći privredi, kako sa strane očuvanja proizvodnje uz učešće banaka, tako i nadoknađivanje gubitka prihoda stanovništva. Slično kao i u drugim evropskim državama, i u Srbiji preduzeća nisu sasvim zadovoljna sa svim merama – one bi mogle da budu jače i konkretnije. Međutim, kako je potreba za pomoći bila hitna, pokazalo se, kao i drugde, da se svi problemi koje prouzrokuje pandemija ne mogu znati i rešiti u brzoj akciji. U pogledu veličine ulaznog paketa, zasigurno je u pozadini i strategija, da bi pri dobrom stanju budžeta, sa kojim je Srbija ušla u novu godinu, vladi ostalo još nešto rezervi za preduzimanje mera, koje bi zasigurno bile potrebne, kada će biti vidljivo više posledica sadašnjeg šoka.

Poslednjih godina se mnogo pisalo o velikim promenama, koje nas čekaju zbog napredovanja digitalizacije, veštačke inteligencije, pa sve do rizika biotehnologije. Niko nije očekivao da će doći do pandemije, i sa time do promena praktično preko noći. DOBA Fakultet je sa svojim programima i prvenstveno načinom studija uveo u digitalizaciju mnoge od svojih studenata. Kada je nastupila pandemija, pokazala se prednost online studija na DOBA Fakultetu, jer studijski proces teče nesmetano, i u istraživačkom i razvojnom radu.

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije