Novosti

14. jul 2022.

DOBA Fakultet je partner u projektu FinPower

DOBA Fakultet je partner u dvogodišnjem projektu FinPower, koji je namenjen jačanju održive finansijske pismenosti žena. Projekat počinje 1. 10. 2022.

Duži naziv projekta: Empowering women in sustainable finance through micro learning

Pored vodećih partnera, FH Joanneum iz Austrije, u projekat je uključeno još 6 drugih partnerskih institucija iz Italije, Litvanije, Portugala, Rumunije i Slovenije.

Cilj projekta FinPower je ojačati održivu finansijsku pismenost žena. Stečeno znanje iz područja održivih finansija će ženama ojačati samopouzdanje i poverenje u njihove finansijske sposobnosti. Finansijska pismenost je suštinska za ekonomsku i finansijsku stabilnost i razvoj. U EU i dalje postoje velike razlike između žena i muškaraca u pogledu finansijske pismenosti, i zato su žene u potencijalno lošijem položaju. Zato je glavni cilj projekta poboljšanje znanja žena na području finansija, uključujući i novosti, koje utiču na to područje (održivost, virtuelna platna sredstva, kripto valute, itd.). Za postizanje glavnog cilja projekta će u projektu najpre biti definisani ključni nedostaci u kompetencijama, koje su povezane sa održivim finansijama, posebne potrebe za osposobljavanje žena, biće definisana kompetentna metrika, ustanovljena akademija za održive finansije, i biće pripremljene smernice za donosioce politika.  

Radi obezbeđivanja kvaliteta i održivosti projektnih rezultata, u okviru akademije za održive finansije će biti izvedeno i pilotno osposabljavanje žena i zainteresovanih trenera iz centara za osposobljavanje i obrazovanje odraslih, u svim državama projektnih partnera. Cilj je, da se za vreme trajanja projekta znanje o održivim finansijama prenese na najmanje 210 žena i 30 trenera iz centara za osposobljavanje i obrazovanje odraslih. U svrhu lakšeg razumevanja materije, osposabljavanje će biti podeljeno na mikro nastavne jedinice.

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije