Novosti

Virtuelni projekat
16. maj 2019.

Drugi međunarodni Hackathon DOBA Fakulteta

Međunarodni virtuelni projekat Hack The Waste je studentima omogućio rad u međunarodnim interdisciplinarnim timovima.

Za grupu sudenata i studentkinja DOBA Fakulteta iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, početak maja je bio uzbudljiv. Učestvovali su na međunarodnom virtuelnom projektu International Innovation Hackathon: Hack The Waste, koji smo organizovali zajedno sa UC Leuven – Limburg (Belgija), ITversity Belgium Campus (Južna Afrika), Fontys University of Applied Sciences (Holandija), BA School of Business and Finance (Letonija).

24 časa, bez prestanka.

Međunarodni timovi Garbage Collectors, The PLANet, Ocean's 6, New Order, Eco Ninjas, iRat, Lucky 7, Trash Pandas su uspeli da celokupan proces od ideje, preko poslovnog plana, marketinške kampanje, pa sve do prototipa, sprovedu za dvadesetčetiri sata. Njihova rešenja su bila izuzetna, između ostalog video igre, koje edukuju o važnosti recikliranja, aplikacije, koje omogućavaju upravljanje viškom hrane, rešenja, koja potrošače podstiču na kupovinu proizvoda, pakovanih u ekološki prihvatljive ambalaže...

Žiri, koji su predstavljali profesori i stručnjaci iz preduzeća Ausy, Randstad Company, koji su događaj takođe podržali, je za pobednika proglasio rešenje GreenMoney tima iRat.

Njihovo rešenje je algoritam, namenjen integraciji u motivacione programe postojećih partnerskih prodavnica (npr. kartice lojalnosti), preko kojih se kupci nagrađaju za kupovinu ekološki prihvatljivih proizvoda. Ovaj proizvod će kupcima, koji kupuju »zelene proizvode«, obezbediti mogućnost dobijanja dodatnih bodova. Nagrade će zavisiti od prosečne mesečne prodaje pojedinačnog proizvoda i od toga, koliko je »zelen« pojedinačni proizvod.  


iRat je izjavio: »Naša vizija je promeniti ponašanje potrošača, povećati svest o vrstama ambalaže, koje se upotrebljavaju za proizvode, i o njihovom uticaju na okruženje, a naša rešenja uvesti u prodavnice i na kraju, ali ne manje važno, povećati efikasnost prodavnica. Naša strategija je indirektno povezati i uticati na potrošače preko trgovinskih lanaca. Idalno bi bilo ući u jedan veći trgovinski lanac, koji bismo savetovali, kako GreenMoney preduzeća iRat može da poboljša njihovu konkurentnu prednost. GreenMoney je jedinstven model, jer je njegov cilj iskoreniti plastiku, koju nije moguće reciklirati od vrha do dna, umesto da samo govorimo ljudima da je ne kupuju. Ako budemo uticali na kupovne navike, naposletku ćemo uticati i na tržište. Kupci će dobiti bodove za kupovinu zelenih proizvoda u odabranim prodavnicama.«


U međunarodni virtuelni projekat je bilo uključeno 58 studenata, od čega 16 motivisanih studenata DOBA Fakulteta dodiplomskih i magistarskih programa. Svoj posao su odlično obavili i dobro se borili sa svim izazovima, koji su im se našli na putu.  

Ovakvi virtuelni međunarodni projekti su ključan element internacionalizacije kod kuće i studentima obezbeđuju rad u međunarodnim i interdisciplinarnim timovima, sticanje novih znanja, pristup stranim profesorima, razvoj interkulturalnih i digitalnih kompetencija, mogućnost poboljšanja znanja engleskog jezika, nova poznanstva i, naravno, važnu referencu (međunarodni sertifikat).

            

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije