Novosti

02. jul 2018.

Međunarodna radna iskustva u okviru projekta e-PROFMAN

Najboljih 5 studenata, učesnika programa e-PROFMAN, dobilo je priliku učešća jednomesečnom obavljanju prakse u stranoj zemlji. Među njima je i Mateja Šoštarić, koja je mesec dana bila u Makedoniji, u agenciji Chapter 4.

Program e-PROFMAN (Online Professional Programme in Innovative Management, Leadership and Strategic Communication) zajedno su formirale 3 institucije: DOBA Fakultet, Visoka škola za novinarstvo i za odnosi su javnosta (Skoplje, Makedonija) i University of Istanbul (Istambul, Turska). U okviru programa su se studenti uključili u virtuelni kampus i stekli odlična znanja iz područja inovativnog menadžmenta, vođenja i strateškog komuniciranja. Ujedno su imali i jedinstvenu mogućnost za međunarodno umrežavanje. Najboljih 5 studenata, učesnika programa, zatim je dobilo priliku da učestvuju na jednomesečnom obavljanju prakse u stranoj zemlji. Među njima je i Mateja Šoštarić, koja se u program e-PROFMAN uključila preko DOBA Fakulteta. Mateja je mesec dana bila u Makedoniji, u agenciji Chapter 4.

 

Utisci Mateje Šoštarić nakon obavljene prakse u Makedoniji:

»U sklopu e-Profman programa sam obavljala jednomesečnu praksu u komunikacijskoj agenciji u Skoplju, u Makedoniji. Praksu sam obavljala u agenciji Chapter 4, čija matična firma ima sedište u Austriji. 

Tokom prakse sam upoznavala njihov posao, pre svega iz područja odnosa s javnošću, pripreme komunikacijskih strategija, komunikacijskog pokrivanja događaja, pripreme komunikacija i vremenskih planova preko socijalnih mreža za različite tipove naručioca. Takođe sam istražila i prilike za učestvovanje Makedonije i Slovenije na području turizma i komunikacijskih prilika.

Prednost svoje prakse u Makedoniji vidim pre svega u tome da sam se pomerila iz svog domaćeg okruženja i tako imala priliku da raširim svoj pogled na komunikacijske aktivnosti kao priliku za preduzeća, odnosno druge tipove organizacije/pojedinaca. Imala sam, pre svega, priliku da pogledam na stvari iz druge perspektive i da dobijem nove ideje, što će mi, u to sam uverena, pomoći u mom poslu ubuduće. Upoznala sam se i sa situacijom koja vlada u medijskom krajoliku u Makedoniji i komunikacijskim trendovima. Tokom jednomesečne prakse sam sa saradnicima uveliko razmjenjivala iskustva i dobre i loše prakse iz oba okruženja (slovenačkog i makedonskog) i tražila prilike kako nadograditi različita znanja i iskustva. 

Važan deo mog jednomjesečnog iskustva je i to da sam bila u okruženju o kome pre samog obavljanja prakse nisam mnogo znala. Kroz razgovore i debate sa saradnicima sam imala priliku pobliže da upoznam Makedoniju, gostoljubivost njenih stanovnika i skrivene prilike koje ova zemlja nudi. Makedonija ima neverojatno lepu i netaknutu prirodu, odličnu hranu, a najviše su me oduševili njeni ljudi – zaista su veoma topli i gostoljubivi. I dinamika posla i života u Makedoniji je mnogo umirenija od one kod nas, i s obzirom na moje iskustvo, mislim da u proseku mnogo više pažnje posvećuju raznim socijalnim druženjima i očuvanju dobrih odnosa, i u poslovnim timovima.

Drago mi je što sam imala priliku da istražim Makedoniju, da upoznam njene ljude i prakse u području odnosa s javnošću i ostalih komunikacijskih aktivnosti. Uverena sam da ću se još vratiti u Makedoniju, odnosno, dugoročno gledano, verujem kako ćemo nastaviti neke zajedno započete projekte.«

 

Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije