Novosti

11. mart 2020.

Usvojene mere zaštite od zaraze i širenja korona virusa

Sva pedagoška, istraživačka i strukovna delatnost se na DOBI i dalje izvodi većinom u punom opsegu, jer se 90% našeg pedagoškog procesa izvodi online, i tako ne raspolažemo aktivnostima u kojima bi u predavaonicama bilo više od 100 ljudi.

U skladu sa obaveštenjem Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport RS od dana 24. 2. 2020. kao i  smernicama Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport (MIZŠ) i Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), na Dobi smo u momentu kada broj zaraza korona virusom raste, pripremili Plan obezbeđivanja kontinuiranog rada i izvođenja studijskih i drugih delatnosti na Dobi. Uputstva ćemo sve vreme ažurirati u skladu sa razvojem događaja, i smernicama nadležnih institucija.

U skladu sa Planom obezbeđivanja kontinuiranog rada i izvođenja studijskih i drugih delatnosti na Dobi, uvodimo sledeće mere:

 • Ukidamo sve susrete i klasično izvođenje ispita na DOBA Fakultetu i Višoj strukovnoj školi, kada se okuplja više od 100 ljudi, u skladu sa preporukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport (MIZŠ) i Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).
 • Za sve vas studente, učesnike i zaposlene, koji ste u poslednjih 14 dana boravili ili putovali u neko od žarišta zaraze, bili u bliskom kontaktu sa potvrđenom zaraženom osobom, ili osobom koja je u poslednjih 14 dana boravila ili putovala u neko od žarišta zaraze, važi obavezna preventivna 14-dnevna odsutnost sa Dobe.
 • Studentima, učesnicima i zaposlenima ne preporučujemo posete ugroženim područjima.
 • Ne preporučujemo posete iz ugroženih područja, iz inostranstva.

Sa Planom obezbeđivanja kontinuiranog rada i izvođenja studijskih i drugih delatnosti na DOBI su već upoznati svi stručni saradnici na Dobi, svi pedagoški i istraživački radnici, studenti i učesnici.

Kako da sprečimo zarazu korona virusom?

Pri sprečavanju zaraze novim korona virusom SARS-CoV-2, je isto kao i kod drugih zaraznih bolesti, koje izazivaju respiratorne infekcije, preporučljivo poštovati sledeće svakodnevne preventivne mere:

 • Izbegavamo bliski kontakt sa ljudima koji pokazuju znake zarazne bolesti; razdaljina neka bude najmanje 1,5 metar.
 • Ne dodirujemo oči, nos i usta.
 • U slučaju da se razbolimo, ostajemo kod kuće.
 • Poštujemo pravila higijene kašlja.
 • Redovno peremo ruke sapunom i vodom.
 • U slučaju da voda i sapun nisu dostupni, za dezinfekciju ruku koristimo namensko sredstvo za dezinfekciju ruku. Sadržaj etanola u dezinfekcionom sredstvu za ruke neka bude najmanje 60 %. Dezinfekciono sredstvo za ruke je namenjeno samo za spoljašnju upotrebu. Sredstva za čiščenje, odnosno dezinfekciju površina, nisu namenjena čišćenju ili dezinfekciji kože.
 • S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju,  opšta upotreba zaštitnih maski nije potrebna.
 • U trenutku povećanog pojavljivanja respiratornih infekcija izbegavamo zatvorene prostorije, u kojima se zadržava veliki broj ljudi. Pobrinemo se za redovno provetravanje zatvorenih prostorija.
Informativni dani i savetovanja
Informativni dani i savetovanja
Podelite
Podelite
Online studije
Online studije
Želim dodatne informacije
Želim dodatne informacije